Chief Scientist Of the World ??

Bismillahirahmannirrahim

Assalamualaikum

Semalam, waktu bersiar-siar di sekitar KL,tiba-tiba ternampak seorang lelaki berjubah dan berkopiah sedang memberi seolah-olah ceramah di hadapan SOGO. Apa yang menariknya ceramah yang disampaikan bukanlah ilmu agama mahupun politik, tetapi ilmu matematik. Ya, ilmu matematik.

Sekali imbas jika terserempak dengannya di ibu kota, kita pasti menyangka dia tidak lebih daripada seorang penjual ubat jalanan. Lebih hebat, ramai mendakwa dia mungkin gila apabila melihat tulisan di bawah whiteboard “Ketua Saintis Dunia”.

Saya pun meluangkan masa untuk mendengar lelaki ini berceloteh.Namanya Abdul Halim Bustaman.Apa yang saya boleh katakan lelaki ini memang hebat dan penyelesaian matematik beliau memang kreatif. Ramai juga orang yang lalu lalang berhenti seketika dan memberi perhatian kepada apa yang cuba disampaikan lelaki tersebut.

“Orang melayu kena guna otak kanan dalam belajar Matematik!” Jelasnya kepada para pendengar.

Di antara selingan sewaktu dia memberi ceramah ialah dia ada menceritakan kisah hidupnya.Rupanya dia  sebelum ini pernah berkhidmat sebagai seorang guru yang mengajar mata pelajaran matematik selama 10 tahun dan kemudiannya berhenti menjadi guru dan mula membuat kajian terhadap sistem pengajaran matematik. Sistem logik yang pernah dipopularkan oleh Edward de Bono dari Universiti Oxford.Dia juga sempat menunjukkan beberapa helai sijil penyertaan dan penglibatan dalam beberapa siri lawatan dan gambar ketika berjumpa dengan tokoh akademik yang disimpan dalam kotak di atas troli yang digunanya membawa papan putih ketika memberi ceramah.

Dia melakukan demonstrasi matematik yang unik dan kreatif di hadapan khalayak ramai. Setelah selesai menerangkan satu contoh soalan berserta penyelesaian, dia menawarkan kepada mana-mana pihak yang ingin memiliki set naskah ringkas catatan yang dia tulis untuk memahami teknik yang beliau paparkan sebentar tadi.

Saya pun mengambil keputusan untuk membeli risalah yang beliau  edarkan. Tajuknya “Otak Kanan Melayu, Hebat!” sebagai satu tanda penghargaan terhadap ilmu dan keberanian beliau. Dia bukannya mendapat keuntungan pun daripada apa yang dilakukan tetapi semuanya kerana minat dan rasa tanggungjawab untuk memupuk minat masyarakat terhadap matematik .Mungkin jika lelaki ini lahir atau tinggal di Eropah, mungkin sudah menjadi professor .Sayang seribu kali sayang jika orang Melayu Islam yang berbakat seperti ini dibiarkan begitu sahaja. Wallahualam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s