Simposium Dilema Melayu : Ke Mana Hala Tuju Melayu

Bismillahirahmannirrahim

Assalamualaikum

Tanggal 12 Februari 2011 bertempat di PWTC,saya dan 8 orang lagi rakan dari MMU cyberjaya telah menghadiri satu simposium yang bertajuk DILEMA MELAYU : PERSPEKTIF DAN KONKLUSI. Program ini telah dianjurkan oleh Persatuan Alumni Aspirasi Malaysia (Aspirasi).

Sebelum saya mengulas dengan lebih lanjut mengenai program yang dijalankan,saya rasa lebih baik kita cuba menelusuri sejarah sebuah buku yang menjadi pencetus kepada simposium ini.The Malay Dilemma mula diterbitkan pada tahun 1970 yang banyak menimbulkan kontroversi di atas taksiran yang dibuat oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika itu, mengenai kejadian yang berlaku seperti ekonomi masyarakat melayu dan asas perpaduan kebangsaan membuatkan beliau terpaksa mempertahankan pendapat dan kenyataan yang telah dikarangnya. Buku ini telah diterjemahkan ke bahasa Melayu dengan tajuk Dilema Melayu pada tahun 1982.

Berbalik kepada simposium,Dr. Mahathir yang menyampaikan ucaptama  telah mendedahkan mengenai dilema terbaru yang disifatkannya paling besar pernah dialami kaum itu.

Dilema itu sebenarnya berpunca daripada sikap kaum-kaum lain yang sering mengecam orang Melayu yang cuba mempertahan atau menjelaskan hak mereka sebagai perkauman atau rasis.
Menurut bekas Perdana Menteri itu, kaum- kaum lain berani untuk mengambil kesempatan kerana sikap orang Melayu yang lebih banyak mengalah dan mengundur diri kononnya dengan cara itu mudah untuk mendapatkan keamanan.
Tambahnya, keberanian kaum lain untuk mengasak orang Melayu juga berpunca daripada perpecahan di kalangan mereka berikutan perbezaan fahaman politik dan juga sikap tamak pemimpin tertentu yang ingin menjadi Perdana Menteri.
Katanya, terdapat juga orang Melayu yang masuk politik bukan untuk berkhidmat demi bangsa, agama dan negara sebaliknya untuk wang.
Katanya lagi, kaum-kaum lain menjadi semakin berani kerana mereka juga mendapat sokongan daripada golongan Melayu liberal.
Dalam pada itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang berucap pada majlis makan tengah hari memberi jaminan bahawa kerajaan masih komited dalam memperjuangkan agenda Melayu dan bumiputera kerana golongan itu masih dihimpit kemiskinan, ekuiti yang rendah dan kurang kompetitif.
Segala jaminan Mustapa itu mungkin melegakan orang Melayu, tetapi hakikatnya segala dasar kerajaan bagi membantu mereka hanya akan berjaya sekiranya kaum itu sanggup mengubah sikap dan nilai hidup yang dipegang.
Pada sesi petang, tajuk “Milikan 30% Ekuiti Bumiputra Menjelang 2020, Bagaimana dan Dimana Melayu?” dibincangkan. Antara panelnya ialah Datuk Dr Awang Adek,Dato’ Ibrahim Ali,Tan Sri Sanusi Junid dan Dato’ Salleh Majid.
Ia kemudiannya disambung dengan sesi bertajuk ‘Masa Depan Kepimpinan Melayu’. Ahli  panel adalah Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali,Tan Isa Samad (Pengerusi Felda) dan Datuk Johan Jaafar (Pengerusi Media Prima) manakala moderatornya adalah bekas Ketua Pengarah BTN, Tan Sri Dr Nordin Kardi.Pengerusi forum ini, Dr Nordin Kardi ketika memberikan kata-kata ketika menutup forum ini berkata, selepas mendengar hujjah-hujjah Mustafa, beliau bersedia untuk mengambil borang menjadi ahli PAS namun kerana ia datang dari orang politik, ia telah membantutkan hasrat itu.
Pada sebelah malam berlangsungnya majlis makan malam gala. Memang kenyang.Sebelum beransur pulang,kami semua mengambil peluang bergambar kenang-kenangan di sekitar PWTC.
wassalam..
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s