Langkah Bermula: result SPM 2010

Bismillah…

Assalamualaikum…

Pertama sekali,saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua yang mendapat keputusan cemerlang dalam SPM 2010. Orang yang paling gembira pasti ibu bapa.Mereka lah yang bersusah payah membesarkan anda sehinggalah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang. Kepada yang kurang bernasib baik, jangan berputus asa kerana hidup ini masih panjang dan banyak lagi peluang yang boleh diteroka. Masa depan anda tidak ditentukan dengan sehelai slip. 🙂

Perkara yang paling hangat dibincangkan bagi pelajar lepsan SPM sudah pastinya berkaitan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran. Jumlah pelajar cemerlang yang bertambah menjadikan saingan semakin sengit. Jadi di sini saya ingin berkongsi dengan adik-adik yang baru sahaja dapat result mengenai biasiswa yang boleh dipohon mengikut pencapaian dan minat masing-masing.

Biasiswa JPA/MARA :

Biasiswa ini merupakan biasiswa yang paling popular dalam kalangan pelajar. Menawarkan biasiswa dalam banyak bidang (boleh semak di link  http://esilav2.jpa.gov.my/esila_new/pdf/2011_piln/Syarat-syarat_permohonan_piln_2011.pdf

http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=f0a153b0-3de6-4b04-b0b8-df778e7d6df4&groupId=1132955 )

Kepada pelajar Melayu,disarankan memohon biasiswa Mara(untuk perubatan,kejuruteraan,sains aktuari) kerana biasiswa JPA adalah sangat2 kompetitif tetapi saranan peribadi saya kepada pelajar yang minat kejuruteraan dan tidak memperoleh sekurang-kurangnya 6 A+ , lebih baik mohon program teknikal Korea/Jepun(Dip. Kejuruteraan JPA). Mungkin anda lepas syarat untuk program akademik kejuruteraan tetapi perlu diingat bahawa pemilihan adalah berdasarkan merit(mengikut A+). Berdasarkan pengalaman rakan, ada pelajar yang dapat straight A tapi tidak dipanggil langsung untuk temuduga(ini yang apply program akademik) tetapi ada  yang tidak straight tetapi berpeluang ke luar negara(prog. teknikal Jepun/Korea). untuk memohon : http://esilav2.jpa.gov.my/online_progs/piln/

Biasiswa Telekom Malaysia :

Alhamdulillah…inilah biasiswa yang menanggung kos pembelajaran saya sekarang. Biasiswa ini terbahagi kepada 2 iaitu Luar dan dalam negara. Untuk maklumat lanjut dan syarat-syarat boleh buka website http://ytm.tm.com.my/ . Saranan peribadi saya bagi pelajar yang tidak dapat 7A+ ke atas, lebih baik mohon biasiswa dalam negara kerana semasa pemilihan batch saya,hanya 11 tempat ditawarkan untuk program luar negara dan hampir semuanya mendapat minimum 9A+ . Bagi program dalam negara ada kira-kira 50 tempat. Bagi program dalam negara anda perlu mendapat sekurang-kurangnya 6A-.

Biasiswa Bank Negara/Khazanah/Security Commision/UEM group(luar negara)

Senang cerita ini biasiswa bagi yang dapat 8A+ ke atas(berdasarkan pengalaman). Untuk link boleh layari website http://malaysia-scholarship.net/ ataupun layari website syarikat tersebut.

Biasiswa TNB/Sime Darby/Shell/Petronas (dalam dan luar negara)

Bagi yang dapat 7A+,boleh mohon program luar negara. Bagi yang tidak,  lebih baik mohon program dalam negara

tnb= http://yayasan.tnb.com.my/sam/

petronas= http://spmonline.petronas.com.my/

sime darby, Shell=website company

Biasiswa Perguruan :

Kepada yang berminat dalam bidang perguruan boleh la mohon di website berikut http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2011/index.cfm . Ada program luar negara dan dalam negara.

Biasiswa Yayasan Pelajaran Mara :

Untuk yang ibu bapa pendapatan bawah RM1500. 3 tahun UNISEL 2 tahun di Jepun. Bidang kejuruteraan.

Biasiswa Felda :

Untuk anak-anak Felda. program luar Negara dan dalam negara(aircraft maintenance engineer di METC Subang)  .

http://www.felda.net.my/feldav3/index.php?option=com_content&view=article&id=158%3Atawaran-kursus-peringkat-diploma-malaysian-airline-engineering-training-center-metc&catid=34%3Ahebahan

Biasiswa Yayasan negeri:

Kebiasaannya setiap negeri ada memberi bantuan kewangan kepada anak negeri(seperti Terengganu). Jadi boleh check atau telefon pejabat yayasan negeri masing-masing.

Biasiswa The Star/NST/Utusan :

Boleh check di website syarikat.

Sebenarnya ada banyak lagi biasiswa di luar sana.Yang penting kena beli surat khabar setiap hari dan ikuti perkembangan semasa di internet.Iklan mengenai biasiswa akan ada setiap hari. Untuk artikel yang seterusnya saya akan berkongsi dengan anda semua mengenai kursus dan tempat pengajian yan sesuai dipilih selepas SPM.Keep in touch.

Wassalam…..

Seorang Sahabat

Bismillah..

Assalamualaikum…

Baru sahaja curi-curi pulang ke kampung dalam sem 3 yang amat busy ni. Sem ni memang busy dan tiada mid term break langsung. Memang menguji kesabaran betul. Tapi bukan itu sebenarnya yang nak disampaikan hari ni. Waktu di kampung tempoh hari usai solat isya’ di masjid kampung tiba-tiba terpandang satu wajah yang amat familiar. Bila ditatap dengan lebih dekat, memang sah kenal. Rupanya-rupanya orang tu ialah seorang kenalan lama. Tapi dia bukan kawan yang aku kenal dulu. Berbeza . Memang Berbeza.

My brothers

Dulu namanya Duraisamy. Sekarang namanya Muhamad Ansar. Dulu saudara seinsan, kini saudara se agama. Dulunya berlainan haluan, kini menuju jalan yang sama.

Kagum. Respek. Anak sulung. Kini belajar di Tingkatan 6 sekolah tempat ibu dan ayahku mengajar.  Dia baru sahaja memeluk Islam Januari yang lepas. Alhamdulillah . Alhamdulillah . Alhamdulillah. Allahuakbar .. Sangat kagum dengan kegigihannya menunaikan solat. Dia sanggup menunggang motosikal dari rumahnya yang terletak kira-kira 30 minit dari masjid kampung aku untuk menunaikan solat maghrib dan isyak. Berjemaah. Malunya bagi orang dah lama “ISLAM” tapi nak solat pun susah. Apatah lagi nak ke masjid untuk solat jemaah. Sekarang ni kedua-dua ibu bapanya baru sahaja keluar dari wad psikiatri akibat tekanan hidup. Dan dia lah yang menggalas beban menjaga kedua2nya. Ada adik tapi masih bersekolah rendah. Ujian yang maha besar. Aku tak tahu kalau aku berada di tempat dia, adakah aku pun sanggup buat macam tu. Adakah aku mampu untuk bertahan dengan dugaan macam tu.Ya Allah kuatkanlah imanku.Moga-moga Allah terus memberi kekuatan kepada Muhamad Ansar dalam menghadapi cabaran hidup dan menguatkan keimanan dalam dirinya.

“Seorang Muslim itu adalah saudaranya orang Muslim lainnya, janganlah ia menganiaya saudaranya itu, jangan pula menyerahkannya – kepada musuh. Barangsiapa memberikan pertolongan pada hajat saudaranya, maka Allah selalu memberikan pertolongan pada hajat orang itu. Dan barangsiapa melapangkan kepada seseorang Muslim akan satu kesusahannya, maka Allah akan melapangkan untuknya satu kesusahan dari sekian banyak kesusahan pada hari kiamat. Dan barangsiapa yang menutupi cela seseorang Muslim maka Allah akan menutupi celanya pada hari kiamat.” (riwayat Muslim)

Wassalam…

KMB 10’s

Bismillah..

Alhamdulillah, pada 5-6 Mac yang lepas, pasukan MMU Vipers telah menyertai kejohanan ragbi Kolej Mara Banting 10’s. Kejohanan ni di hadkan kepada peserta yang lahir selepas 1 jan 1990. Walaupun makin sibuk dengan assignment yang makin bertimbun,tapi demi minat yang membara dengan sukan ragbi ku gagahkan jua. Yang menjadikan keadaan bertambah rumit ialah kejohanan dilangsungkan ketika student degree MMU tengah syok bercuti. Jadi tinggal lah beberapa kerat student foundation untuk main tournament ni. Nak tak nak kena import lah player luar.  Dan saya sendiri yang menguruskan semua hal ehwal team disebabkan presiden kelab  cuti. Kalau nak harapkan orang lain memang tak bergerak lah jawabnya.

Sehari sebelum kejohanan, awang2 import pun tiba ke MMU. Sebenarnya kebanyakan player luar yang dipanggil semuanya satu batch di RMC ataupun SEMESTI. Lebih kurang macam mini reunion pun ada. Masalah seterusnya ialah penginapan. Mana nak nak dimuatkan 8 orang tetamu ni ? alhamdulillah..terima kasih kepada Akhi Azril Hanafi yang sudi membenarkan mereka ni menginap sementara di apartmentnya. Selesai satu masalah. Transport ? cubaan untuk booking van dan bas gagal dek kerana geng2 debate telah book semua bas dan van. Pelik betul debate pun nak kena book 3 bas ke? tak mengapa lah nak buat macam mana kena la cari alternatif lain. Setelah usaha berterusan, dapat jualah 3 kereta untuk  transport ke Banting. Bak kata lagu Maher Zain “InsyaAllah, ada jalannya…”

1ST DAY :

MMU diletakkan sekumpulan dengan KMB,KPM Beranang dan INTEC. 1st game lawan KPM Beranang. Tanpa latihan antara player dan 1st time bermain bersama merupakan faktor kami tewas dengan 2 try kepada team ni. Game ke 2 menentang KMB. Game ni memang tough sebab dalam team KMB ada 7 orang yang mewakili Putrajaya di kejohanan  National youth 7s yang lepas. Kami tewas 3 try tanpa balas. Namun performance yang lebih baik dari 1st game. Game terakhir hari ni menentang INTEC. Performance memang top kerana setelah 2 game sudah nampak keserasian antara player. MMU mendapat try pertama melalui Zul Fahmi a.k.a Giant (hooker KL mssm 2009). 80 % game dimainkan di half INTEC. Namun atas kegopohan seorang player MMU yang cuba melakukan punt  telah memakan diri apabila berjaya di-intercept oleh player INTEC dan seterusnya memberikan try kepada lawan.Final score 5-5.

2ND DAY:

MMU telah diundi menentang MIAT B dalam kategori bowl. Sebelum awal perlawanan memang kurang yakin disebabkan reputasi pasukan lawan yang mempunyai latihan sistematik. Namun begitu, tanpa disangka MMU menang dengan skor 15-0. Try dilakukan oleh yaasin,ikrimah dan saya sendiri. Kemenangan luar jangkaan ini boleh dikatakan hasil pertukaran taktik(di mana saya pertama kalinya telah bermain di posisi fullback) dan kehadiran 3 orang player baru iaitu Zharif,Ikrimah( dua2 student medic kat mesir) dan junior di RMC, Satar. Next game ialah ulangan perlawanan peringkat kumpulan iaitu menentang INTEC. Game ni boleh la dikatakan sebagai forward game di aman forward pack MMU telah menguasai perlawanan. MMU menang 12-0 hasil try daripada Zharif dan sepet(RMC). Final bowl telah menemukan kami dengan pasukan Kajang RC. Dalam perlawanan ini memang jelas player2 MMU seolah sudah malas nak main dek kerana masa perlawanan pada 230 petang dan seolah berpuas hati dengan kejayaan yang tak disangka pada suku akhir dan separuh akhir bowl.Kajang RC menang dengan 24-0. untul laporan penuh sila klik http://www.sukandaily.com.my/v3.1/index.php?option=com_content&view=article&id=62:psa-juara-kejohanan-ragbi-kolej-mara-banting-10s&catid=1:berita-sukandailytempatan&Itemid=13

Konklusinya, tournament ni memang best sebab dapat gather semula member2 lama.Lebih2 lagi yang study di Mesir(giant,zharif,ikrimah).Dan kejayaan masuk final bowl juga di luar jangkaan disebakan kami tidak pernah training bersama untuk kejohanan ni ( ada 5 orang je student MMU yang main) Kredit kepada yaasin,badak(batch 22 semesti)Ikrimah(batch 21) husin(ex-anderson) giant,sepet,ben,gebang,satar, zharif ( RMC) Tariq (UNITEN) syamsul,naim badim,hisham,naim pjay(MMU) dan semua yang membantu…Thanks for the memories guys…

~RUGBY IS A TOUGH GAME,PLAYED BY GENTLEMAN~

Wassalam…