Energizer Night Race 2011

Bismillah…

Assalamualaikum…

Pada 16 April yg lepas, saya dan beberapa rakan dari MMU telah menyertai larian Energizer Night race 2011. Apa yang menarik saya untuk menyertai larian ini ialah lokasinya, litar F1 Sepang. Ada X-factor di situ. Sebulan sebelum tu saya dan rakan-rakan yang lain membuat keputusan untuk menyertai kategori 21km sebagai satu kesinambungan  selepas menyertai kategori 1okm pada larian penang bridge 2010.

Pada hari yang ditunggu, kami bertolak dari MMU jam 530 petang dan sampai ke lokasi kira-kira jam 6 petang. Sejurus sampai kami terus bergegas ke litar untuk mengambil head flashlight yang akan digunakan semasa larian.Tak sangka jumpa beberapa senior RMC yang turut menyertai larian ni.

Kemudian kami solat maghrib dan  bergeraka ke tempat permulaan. Akhirnya merasa juga pijak litar Sepang.HAHA. Kumpulan pertama yang dilepaskan ialah peserta acara full marathon kira-kira jam 745 petang. 15 minit kemudian acara saya iaitu 21 km dilepaskan.

Di awal larian pelari memang berasak untuk mencari ruang untuk berlari. 10 km yang pertama dilakukan di kawasan luar litar, melalui jalan raya dan kawasan berbukit serta ladang sawit. Memang mencabar. Tamat 10km pertama kami masuk ke dalam litar F1 Speang untuk melakukan 2 pusingan sejauh 11km.

sebelum larian

Di sini lah banyak masalah berlaku. Marsyal yang tak mencukupi, pengawasan yang lemah. Banyak lagi sebenarnya. Tapi itu tak mengahalang saya untuk menamatkan larian. Walaupun semasa last round kaki dah cramp sampai 4 kali, digagahkan jua untuk menghabiskan larian. Yang sedihnya, semasa saya sampai di garisan penamat, tiada seorang marsyal pun di situ. Bila di tanya peserta2 lain,rupanya berlaku kekecohan semasa pemberian finisher medal dan t shirt. 

Agak mengecewakan kerana para peserta yang datang dari jauh hanya pulang dengan tangan kosong disebabkan kecuaian penganjur. Berikut antara complain dari peserta yang saya ambil dari page energizer night race :

Parking fee of RM10 per car – this is robbery in broad daylight. Shouldnt it be covered in the participating fee? You can deny the fact that you are not involved as you are the organizer and you should have negotiate with the SIC to waive off the parking fee.

2. Unclear instruction by the organizer – where to go, where to wait… all sort of question pop into a runner’s mind

3. Incompetent emcees – the guy at the starting point were just saying the same thing again and again with the slight variation but the lady emcee during the time when everyone is trying to get their finishing medal and goodie bag is horrible. She used improper language every time she speak into the mic and treat our fellow runners like idiots.

4. Inadequate volunteers around the race – in fact, apart from those in the medic tent and water station, I see non of them around. This definitely spell disaster from the start and yes, disaster strike a short while after flagged off. Without volunteers around the track, some of the runners CHEATED. They used shortcuts to walk across the grass and I got one thing to say to these people who cheat => You cheat no one but yourselves. And it is definitely unfair for those who dont cheat.

4. 1 water station on the whole track – I couldnt believe how stingy the organizer is on the water station. One water station at 4.5km to cater to most of the runners. All other marathons have 1 water station every 2km but since runners (11km) runs the track for two rounds, you could have setup another water station at 2.5km. You are darn stingy!

5. No timer to tell how long has it been after the race start – Yeah, most of us wont be able to win the race but that doesnt mean we dont care about our timing. As a frequent runner, I want to see if I have improved my time when I finish the race. But unfortunately, a timer was put out very much later.

6. Should have given out the timing chip thing for 11km runner as well. We are paying big buck and yet, you want to save abit on your money.

7. Insufficient counters to hand out finishing medal, goodie bag and cert – Even though you know that you have 10,000 runners in the race, yet you just prepared limited counters to give our these stuff is plain stupid. The worst is for the 11km category. There are about 5,000 of us but the counter being prepared was like a few only. Most definitely not enough even though it is still possible if you dont check every runner one by one… Just give the finishing medal, goodie bag and any other things that you have and move on… To make runners lining up is plain stupid and make people uneasy.

8. Water bottle at Rm3 per bottle – another daylight robbery….

Namun saya tetap berpuas hati kerana berjaya menamatkan half marathon yang pertama dan menjejak kaki ke atas litar F1 Sepang. Perasaan tu memang sesuatu yang tak dapat dibeli dengan wang ringgit =). Full marathon is not far away from grasp.

wassalam….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s