.. SETIA ..

Bismillah

Setia. perkataan yang selalu dikaitkan dengan pasangan yang sedang bercinta. tak kiralah sama ada yang sudah berkahwin ataupun belum. Sebenarnya, setia boleh merujuk kepada macam-macam perkara. Setia pada Agama, setia pada bangsa, setia pada negara, setia pada sesebuah organisasi dan bermacam-macam lagi.Menurut Kamus Dewan Edisi Ke 4, Setia boleh membawa maksud 1. teguh hati (dlm hal perkahwinan, persahabatan, dll), tetap hati: ia sanggup berkorban kerana orang lain, kerana kasih, dan kerana ~; sumpah ~ a) sumpah utk tetap setia selama-lamanya; b) sumpah yg tidak akan diubah lagi; 2. berpegang teguh (pd janji dll), patuh, taat.

Lihat gambar di bawah. Apa yang terlintas di fikiran anda? Seorang bapa memeluk anaknya? Ataupun seorang suami memeluk isterinya? yang betul ialah pada telahan ke-dua. Tapi apa yang luar biasanya bila seorang suami disambut kepulangannya oleh seorang isteri? dalam mana-mana rumah tangga, itu merupakan perkara biasa. Tapi sebenarnya, ada cerita mengagumkan di balik gambar di atas. Sebuah cerita mengenai cinta, kesetiaan, dan pengorbanan.

Gambar di atas  ialah mengenai seorang tahanan Israel warga Palestin  yang baru sahaja dibebaskan. Namanya Rawhi Mushtaha. Di dalam gambar dia sedang berpelukan dengan isterinya, Raida Swidan selepas 30 tahun penantian.
Ketika mereka bertunang, Rawhi berkata bahwa saya dikehendaki Israel. Raida menerimanya. Sejurus selepas berkahwin suaminya ditangkap Israel dan diputuskan akan dipenjarakan dalam masa yang sangat lama. Suami berulang kali menawarkan perceraian supaya isteri boleh memulakan hidup baru. Namun sekali lagi, isteri tetap memilih untuk menunggu suaminya. 2 hari yang lalu, selepas 30 tahun penantian, akhirnya Raida dapat mendakap semula suaminya, Rawhi Mustafa.

Jadi anak-anak muda di luar sana, sekarang anda rasa, kisah Romeo & Juliet, kisah Titanic, kalau dibandingkan dengan kisah ini, mana lebih romantik ? Semaklah semula cara anda mendefinasikan kesetiaan dalam diri anda. Adakah setia itu bermakna dengan menemani teman wanita/lelaki anda membeli-belah, menelefon mereka setiap malam dan ataupun mengukir kata-kata cinta di muka buku mereka? tepuk dada, tanya iman.

Wassalam.

P/s: bercinta biar sampai ke sorga

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s