KASBEM 2011

“Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah…” – Riwayat Muslim

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran kepada Ilahi,dengan izin dariNya, Persatuan Belia Islam Nasional Cawangan Melaka telah berjaya menganjurkan Karnival Sukan Belia Melaka (KASBEM)  buat kali kedua dalam sejarah. Kasbem telah dianjurkan pada hari sabtu,3 Disember 2011  bertempat di Kompleks Sukan Batu Berendam & Kompleks Belia dan Sukan Ayer Keroh. terdapat 3 sukan yang dipertandingkan iaitu Futsal, badminton dan bola jaring. Penganjuran kali ini membawa satu kelainan berbanding tahun yang sebelum di mana futsal,bola tampar, dan sepak takraw telah dipertandingkan.

Bercerita mengenai KASBEM, ini merupakan pengalaman pertama saya dalam menjadi event manager satu kejohanan sukan yang boleh dikatakan agak besar. Sebab saya kata besar kerana penyertaan peserta bukan sahaja dari negeri Melaka, malah dari negeri seperti Johor, Negeri 9, dan Selangor pun ada. Kelainan KASBEM berbanding kejohanan sukan yang lain ialah dari segi penganjuran dan peraturannya. Lokasi acara lelaki dan perempuan memang sengaja diadakan berasingan bagi mengelakkan pergaulan bebas lelaki dan perempuan dan peserta Islam juga dimestikan menutup aurat. Alhamdulillah untuk sukan yang saya uruskan iaitu futsal, boleh dikatakan 90 % peserta mematuhi syarat menutup aurat. Perkara ni memang jarang kita boleh nampak di kejohanan2 lain. Alangkah bagusnya jika perkara ini boleh diteruskan oleh penganjur2 sukan yang lain.

Poster promosi

 

Persiapan kejohanan sebenarnya telah dimulakan 2 bulan lebih awal meliputi aspek penajaan , jemputan dan bermacam lagi. Dari sinilah saya belajar selok belok menganjurkan sesuatu acara. Mungkin nampak mudah dari sudut pandang pemerhati, tapi pada saya sendiri sebagai AJK Pelaksana, ia tidak semudah disangkakan. Namun begitu, InsyaAllah dengan niat yang betul, semua perkara akan mendapat ganjarannya di sisi Allah S.W.T.

Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah bertungkus lumus menjayakan KASBEM 2011. Tak lupa juga terima kasih kepada para peserta yang telah membantu memeriahkan kejohanan ini. Moga kita ketemu lagi di masa hadapan

wassalam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s