Mukhayyam

Bismillah…

Lama betul tak bersentuh blog ni. Macam2 perkara dah berlalu. Ada yang baik, ada yang kurang baik. Tapi tak mengapa, kali nak cerita pasal Mukhayyam yang saya sertai pada 16-18 Disember yang lalu anjuran ISMA Melaka bertempat di Hutan Simpan Gunung Datuk Negeri 9. Mukhayyam kali ni special sikit sebab bukan semua pergi, tetapi ekslusif kepada penggerak dan bakal penggerak IPT di sekitar Melaka. Antara IPT yang menghantar wakil ialah UTEM,MMU, UiTM, dan beberapa ikhwah IPT lain yang sedang bercuti.

16 Disember,

8.00 malam.

Berkumpul di masjid Al Alami, MITC. Peserta dibahagikan kepada mengikut kereta yang akan berkonvoi ke Negeri 9.

10.00 malam.

Sampai di pejabat ISMA Seremban. Sesi pengisian bersama Ustaz Hazizi Abdul Rahman, AJK Tarbiyah ISMA Pusat. Sesi yang sangat menarik kerana menyentuh pergolakan politik semasa dan apa yang kita mahukan sebenarnya dalam dakwah.

12. 00 tengah malam. Sampai di tanah perkuburan yang saya tak ingat di mana sebab tidur dalam kereta. hehe. Slot tazkiyatun nafs mengenai kematian oleh akhi Zulhelmi Saad dari UTEM. 1st time dengar tazkirah di kubur tengah2 malam.

1.30 pagi

sampai di campsite, Gunung Datuk. Kembara Mimpi.

17 Disember

530 pagi

solat subuh berjemaah dan al mathurat. Diikuti dengan tazkirah pagi oleh akhi Amer dari UTEM. Sarapan dan menyiapkan tugasan iaitu tilawah 7 page utk setiap peserta.

730 pagi

Bersiap sedia untuk mendaki Gunung Datuk yang setinggi 2900 kaki dari paras laut. Warming up di ketuai oleh ikhwah dari negeri 9. Memulakan pendakian kira-kira jam 8.00 pagi

Gmabar kenangan sebelum memulakan pendakian

8-10 pagi : pendakian

Start Pendakian

Sambil2 mendaki, bolehlah melihat keindahan makhluk Allah S.W.T 🙂
Check point pertama. Pengisian oleh saya sendiri mengenai sifat Al-Hilmi

10.00 PAGI

Kira-kira 2 jam pendakian, puncak Gunung Datuk berjaya ditawan. Walaupun ada ikhwah yang tak larat, namun atas dasar ukhwah dan semangat sebagai seorang muslim, semua peserta berjaya sampai ke puncak. Suasana di atas puncak memang menakjubkan. Bukan mudah untuk dapat peluang untuk melihat keindahan alam dari sudut begini. Bila melihat ke bawah, terasa kecil dunia ni.

Sesi Ice breaking
Menuju Puncak

 

AksI berani mati dari photographer
Pemandangan dari puncak
perjalanan turun

1230 tengah hari

sampai di campsite semula. Makan tengah hari. Masing2 rasa macam nak tercabut lutut disebabkan kecuraman gunung datuk yang menyukarkan perjalanan turun. Turun lagi mencabar dari naik. fuhhh

Cikgu Zul dan Akhi Amru memang Chef terbaik !
Macam biasa, makan dalam talam 🙂
gotong royong membasuh

5.oo petang

Semua peserta berkumpul untuk mendengar taklimat dari akhi Aizam mengenai Kafilah Dakwah. Semua diberi pair masing2 dan setiap pair dikehendaki mencari sekurang-kurangnya 5 orang untuk di-“approach”. Ini merupakan aktiviti paling osem sekali dalam mukhayyam. Bayangkan, pergi ke khalayak ramai dan kemudian bercerita mengenai Islam kepada mereka? selalunya sebelum ni hanya didedahkan dengan teori dalam usrah, daurah, tetapi kali ini semua ilmu yang dapat dipraktikkan. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. Kawasan yang kami santuni ialah Tampin.

Briefing Kafilah Dakwah
Bersama muda mudi Tampin
Halim dan Aiman menceritakan pengalam mereka kepada cikgu Razak dan Abg Aizam

7.30-10.00 malam

Solat Maghrib dan sesi perkongsian bersama ikhwah Negeri 9. Kemudian peserta dikehendaki menceritakan pengalaman mereka melakukan dakwah di Tampin. Macam2 pengalaman menarik dikongsikan. Kalau nak tahu, kena cuba sendiri =).

Para peserta juga dikehendaki menyelesaikan kuiz sirah yang diberi oleh penganjur.

 

semangat membuat kuiz ni

1.00 pagi.

Nightwalk sepanjang 1.5 km. Memang gelap tak nampak apa. Pada masa itulah sangat rasa persaan kebergantungan terhadap Allah s.w.t .

18 disember.

8.30 pagi

Usai solat subuh dan mengemaskan campsite, ada aktiviti team bonding yang diselia oleh akhi Azlan. aktiviti bonding yang menarik ialah “human chain” di mana para peserta perlu meleraikan simpulan tangan menjadi satu bulatan tanpa melepaskan tangan.

10.00 pagi

Sesi pengisian terakhir oleh akhi Amru. Tajuk yang dikupas ialah ” nahnu qaulu amalliyyun” (adakah kita umat yang berkerja) yang dipetik dari kitab majmu ar-rasa’il karya imam Hassan Al Banna. Selepas itu,semua peserta telah berpelukan dan bersalaman perpisahan sebelum kembali ke tempat masing untuk terus menyambung usaha dakwah yang murni ini 🙂

“Wahai orang-orang yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: “Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?” Mereka menjawab: “Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!” (Setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang.”  as-Saff : 14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s