Januari 2012 : 2nd half

Minggu ketiga menjengah. Minggu yang istimewa sebab dapat balik rumah dan sambut hari lahir ke 20 dengan keluarga. Tak ada yang besar2 pun,cuma makan di luar dengan keluarga. Tapi itu pun rasa sangat osem sebab bukan senang nak gather family sekarang, masing-masing ada komitmen. Bila dapat luang masa bersama tu memang rasa berbaloi.

Masuk minggu ke-4, pulang ke Melaka untuk study week. Malam 25 Januari rumah “baitul rijal” telah berjaya menganjurkan sesi tayangan projektor filem “Lawrence of Arabia”. 3 jam setengah lamanya. Banyak ibrah sebenarnya boleh didapati daripada filem tersebut. Sejarah memang umpama wayang, diulang-ulang. Dan apa yang berlaku pada masa itu berlaku lagi hari ni, saat ini. sedih.

Beberapa hari lepas tu, berpeluang untuk pergi menonton team bola sepak negeri beraksi di stadium Hang Tuah. Tak sia-sia, team Perak menang 2-1.

Rezeki kadangkala memang datang bergolek. Tanpa disangka, pada 31 Januari , saya berpeluang untuk menghadiri  Ceramah khas Syeikh Dr Juma’ah Amin,Naib Mursyid Am Ikhwanul Muslimin,  di Dewan Banquet, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang. Beliau menyampaikan tajuk “Membina Generasi Rabbani” di hadapan lebih 3,000 hadirin. Bukan senang nak dapat peluang tu dan rasa sangat bersyukur kerana telah dipilih oleh Allah S.W.T untuk hadir.

Menurut beliau, sebelum diperintahkan berjihad, Rasulullah SAW telah mentarbiah para sahabat dengan kasih sayang Allah dan kesatuan hati. Ia terlebih dahulu dibangunkan daripada pembangunan sebuah daulah. Mereka bangun malam, banyak berzikir mengingati Allah sehingga basah air mata mereka. Merekalah ‘ibadurrahman’ seperti yang disebutkan dalam Surah Al-Furqan, iaitu sifat rabbaniah yang merupakan sifat-sifat Allah. Tambahnya, sifat rabbaniah hanya bernilai jika dua perkara berlaku, iaitu rasa kebersamaan Allah secara yakin dan redha dengan Allah iaitu menerima perkara yang ditetapkan oleh Allah. Untuk teks penuh boleh ke sini .

eh eh, siapa ni? hehe

Tanpa disangka, malam tu juga saya berpeluang untuk berkenalan dengan penulis blog Angel Pakai Gucci yang femes tu. Tetapi gambar kami dan identiti beliau terpaksa dirahsiakan tas permintaan tuan punya badan. Maka dengan itu berakhirlah Januari 2012 yang penuh kenangan. Bagaimana Januari anda?

Januari 2012 : 1st Half

Bismillah

Bulan januari kali ni memang menarik. Banyak agenda yang dapat dilaksanakan. Hujung minggu penuh dengan aktiviti. Study pun sibuk jugak, dengan persiapan sebelum Final exam. Rasanya ni antara bulan yang paling produktif yang pernah ada.. Bangun pagi 1 januari dah dikejutkan dengan berita demontrasi Adam Adli di depan pagar UPSI. Kecoh jugak Malaysia dibuatnya. 1st weekend of Januari,iaitu 7,8 januari, satu “comeback” yang berjaya telah dilaksanakan. Setelah hampir 8 bulan tak bermain ragbi, rasa nervous tu memang ada. Risau juga kalau ligamen yang koyak dulu berulang balik. Tapi semangat punya pasal diredahkan juga. Alhamdulillah tak sia-sia ‘comeback’ kali ni. Semesti Old Boys berjaya merangkul johan bage kategori Plate. Secara jujurnya memang tak jangka sebab pemain-pemain yang ada tak pernah pun main sama-sama. Pasukan SEMESTI O.B pada kali ini terdiri daripada ex-semestian batch 22 + Abg kembo + Rifdi(junior). SEMESTI O.B juga turut diperkuatkan oleh seorang pemain SUKMA Negeri Sembilan dan Selangor iaitu Afif Norzal atau panggilan manjanya Cacing (D’Perpatih) dan Carlos (SMSOB) serta 3 pemain daripada MCKK (Mat Lutfi, Bani dan Azhar).

Team Semesti O.B MMU 10's 2012
Medal kejohanan

     keputusan keseluruhan kempen permulaan SEMESTI O.B   pada tahun 2012:

Grouping Stage:
SEMESTI O.B (12) vs X-Vipers (0)
SEMESTI O.B (14) vs KPTM Bangi Marshmallow (12)

Quater Final Cup
SEMESTI O.B (7) vs BIB Rama Rama (26)

Semifinal Plate
SEMESTI O.B (12) vs UiTM Puncak Alam (7)

Final Plate
SEMESTI O.B (26) VS X-Vipers (7)

Minggu yang seterusnya, PEMBINA MMU Melaka telah berjaya menganjurkan program Jaulah Ukhuwwah Mahasiswa (JUM) 2012 bersama ahli  PEMBINA  MMU Cyberjaya. Program ini merupakan program yang pertama kali  dianjurkan melibatkan ikhwah dari kedua-dua kampus. Program bermula pada malam 13 Januari di mana para peserta bertolak dari Melaka ke Cyberjaya. Sesampainya di Cyberjaya, Abg Zulhelmi a.k.a Mong yang merupakan bekas pelajar MMU Melaka dan kini berkhidmat di TM Cyberjaya, telah memberikan sedikit pengisian rohani sebelum disusuli dengan ice breaking antara pelajar dari kedua-dua kampus.

Sebelum memulakan pendakian

Keesokan harinya, program bermula dengan pendakian Bukit Broga kira-kira jam 7 pagi. Bagi majoriti adik-adik baru, ini merupakan pengalaman pertama mereka menjejakkan kaki ke Bukit Broga. Keadaan di sana memang meriah kerana ramai juga yang mengambil inisiatif untuk memanjat Bukit Broga pada pagi Sabtu. Mungkin kerana pemandangannya yang indah dan menarik, terutamanya bagi seorang photographer. Kami bersarapan di puncak sebelum mendengar pengisian ringkas dari saudara Azizul mengenai kisah Tariq Bin Ziyad dan penaklukannya di Andalusia.

sarapan
Pengisian dari Azizul
Tak tahu macam mana, boleh ada buaian pulak kat atas tu..hehe

.

Tamat pendakian, kami bergerak ke Hutan Rekreasi Air Terjun Sungai Tekala. Masa untuk main air.

Dah seronok main air, perut pun mulalah berkeroncong. Jadi habis je bersuka ria di air terjun, kami terus ke Metro Kajang untuk menjamu selera.

Destinasi terakhir, Masjid Hasanah Seksyen 9 Bangi. Disini merupakan titik perpisahan antara ikhwah Melaka dan Cyberjaya. Moga ukhuwah yang dibina berkekalan =)