Travelog Korea : Day 1

7.00 pagi :

Kapal terbang selamat mendarat di Incheon International Airport, lapangan terbang yang telah memenangi anugerah “Best Airport in The World ” oleh Global Traveler selama 4 tahun berturut-turut. Kedatangan kami telah disambut oleh 2 orang pegawai dari Korea Youth Exchange Center. Kemudian kami dibawa ke Ittaewon dengan menaiki bas yang disewa khas untuk kami. Perasaan teruja mula membuak-buak dalam diri.

8.30 pagi :

Check-in di Hotel Hamilton, Ittaewon. Ittaewon merupakan sebuah kawasan di Seoul yang mempunyai ramai rakyat negara luar bekerja dan menetap di situ. Cuaca redup dan nyaman memang menenangkan sesiapa pun di sini. Tanpa membuang masa kami terus diberi penerangan mengenai keseluruhan program dan sedikit sejarah mengenai Korea. Rupa-rupanya Malaysia merupakan negara pertama yang menjalankan program pertukaran belia bersama kerajaan Korea iaitu pada tahun 1979. Di balik keramahan sambutan pegawai dari Korea, mereka telah menggariskan dengan jelas bahawa Menepati Masa merupakan perkara yang sangat diambil berat oleh mereka.

Orientasi program

1.30 petang :

Lawatan ke Muzium Tteok(Kek Beras). Di sini kami telah diberi penerangan mengenai penciptann Tteok yang merupakan makanan tradisi masyarakat Korea. Terdapat lebih 200 jenis Tteok dan ia diklasifikasikan mengikut 4 musim. Tteok juga digunakan dalam keraian yang menandakan umur seseorang. Kami diberi peluang untuk merasai Tteok di akhir lawatan sebelum bergerak ke lokasi seterusnya.

antara contoh tteok

3.30 petang.

Berda di Istana Diraja Gyeong Bok Gung. Istana ini telah siap dibina pada tahun 1395. Istana ini telah menjadi pusat pentadbiran kerajaan Korea selepas Gaesong. Nama istana ini bermaksud “Palace greatly blessed by Heaven”. Kawasan istana ini sangat besar dan dan sangat-sangat cantik. Masa 1 jam yang diberikan untuk meneroka istana ini memang tidak mencukupi. Antara perkara menarik yang dapat dilihat ialah kami diberi satu set MP3 player yang mempunyai GPS. Setiap kali kami berhenti di satu-satu bangunan, mp3 palayer tersebut akan memainkan rakaman penerangan mengenai bangunan tersebut berdasarkan GPS yang ada. Saya kagum dengan kesungguhan bangsa Korea untuk mendidik anak bangsanya mengenali kegemilangan sejarah mereka.

Advertisements

One thought on “Travelog Korea : Day 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s