Travelog Korea : Day 2

10.00 pagi :

Selesai sarapan pagi di hotel, kami bergegas ke Kementerian Kesaksamaan Jantina dan Keluarga Korea. Hujan renyai mengiringi kami dalam perjalanan ke sana. Di sana kami telah disambut oleh Pengarah kementerian tersebut,Mr Kim. Beliau merasa sangat berbesar hati dengan kedatangan kami. Kami telah mengadakan perbincangan dan pertukaran buah fikiran antara pihak Malaysia dan Korea. Terasa seperti duta pula rasanya dengan perbincangan yang sangat mencambah dengan pihak Korea. Tamat perbincangan, kami telah dibawa ke Restoran HiSeoul, yang merupakan restoran makanan Korea yang terbaik di Seoul. Kami dijamu dengan makanan tradisi yang satu ketika dahulu dikhaskan untuk golongan diraja. Memang puas hati dengan hidangan yang disajikan. Nilai makanan bagi setiap orang yang makan pada tengah hari hari itu ialah kira RM150, dan semuanya ditanggung oleh tuan rumah. Rasa bersyukur yang teramat dengan kesempatan yang diberikan.

Sesi percambahan fikiran di Ministry of Gender Equality and Family
Best Korean Restaurants In Seoul πŸ™‚

2.00 petang :

Tiba di kedutaan Malaysia di Korea. Hujan renyai seperti yang dijangka dalam ramalan kaji cuaca Korea. Rakyat Korea memang yakin dengan kemampuan ahli meteorologi mereka dan saya tidak hairan kerana memang ramalan cuaca mereka 99% tepat. Di kedutaan, kami telah melaui satu sesi perkongsian bersama duta Malaysia ke Korea, Dato’ Ramlan. Beliau berkongsi mengenai pengalaman beliau dan bagaimana untuk kita menandingi kehebatan Korea. Sebenarnya, pada tahun 1953, Korea merupakan antara 10 negara termiskin di dunia. Namun dengan semangat yang jitu,dan hasil jerit perih golongan yang terdahulu, Korea telah berjaya memintas Malaysia seperti hari ni. Rakyat Mereka sangat “supportive” terhadap apa-apa inisiatif yang baik daripada kerajaan mereka. Satu fakta yang mengejutkan saya ialah mereka tidak diberi subsidi terhadap barang harian. Memang macam langit dan bumi dengan Malaysia. Agaknya apa lah reaksi rakyat Malaysia jika subsidi ditarik. Sesuatu yang menarik untuk difikirkan.

Bersama duta Malaysia ke Korea, Dato’ Ramlan

3.40 petang :

Ke destinasi seterusnya, iaitu Chongdong Theatre. Di sana kami telah dibawa untuk menonton Teater muzikal Miso. Ini merupakan antara pengalaman manis buat saya kerana ini merupakan kali pertama saya pergi menonton teater muzikal, di Malaysia sekalipun tak pernah lagi. Kami disajikan dengan persembahan mantap dari aktor dan aktres teater tersebut. Koordinasi dan persembahan menakjubkan telah dipamer dan memukau penonton yang rata-ratanya merupakan pelancong asing. Jika saya melawat Korea secara peribadi mungkin tak akan pergi ke tempat sebegini kerana tiketnya yang mahal, iaitu 50000 won, iaitu kira-kira RM150.

Teater terbaik !

6.30 petang :

: Makan malam di Shinsegae Shopping Mall. Sekali lagi menu yang sangat lazat(ditanggung pula tu) disajikan. Saya rasa jika saya tinggal di Korea lebih lama saya pasti akan jadi lebih sihat kerana makanan-makanan di sini banyak yang dimasak secara rebus dan sayur pula umpama seperti keropok di Malaysia.

10.00 malam :

Keluar bersama-sama rakan delegasi. Destinasi yang dituju ialah Dangdaemun Night Market. Kami ke sana menggunakan subway(tren bawah tanah) dan kami bernasib baik bertemu dengan seorang pelajar Thailand yang sudi menemani kami ke sana. Hujan masih lagi turun namun kami redahi juga. Kawasan Dangdaemun memang sangat besar dan terlalu banyak kedai untuk disinggahi semuanya. Barang-barang yang dijual di situ agak berpatutan dan menarik rekaannya. Kami pulang ke hotel dengan menaiki teksi Hyundai yang canggih, dan paling penting sekali, harga yang berpatutan.

Advertisements

One thought on “Travelog Korea : Day 2

  1. fathi

    assalamualaikum,,just wndring,,cmne shbat bleh trpilih mngikuti prgrm ni ye???tringin plak nk g k0rea gk,,,requirement yg dprlukn??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s