Travelog Korea : Day 3

10.00 pagi :

Usai sarapan, kami bergerak ke destinasi pertama untuk hari ini, iaitu Seoul Youth Media Center, dengan menaiki bas yang disediakan. Youth Media Center merupakan sebiah bangunan media yang dilengkapi dengan studio penyiaran, studio fotografi, dan banyak lagi. Di sini kami berpeluang untuk terlibat secara langsung dalam menjayakan satu video rakaman mengenai perasaan kami di Korea. Speaker dan krew teknikal terdiri daripada peserta delegasi sendiri sambil dibimbing oleh staf di situ. Ini merupakan kenangan saya yang paling manis setakat ini di Korea.

12.3o tengah hari :

Makan Tengah hari di La Margareta restaurant. Di sini makanan disediakan secara buffet dan saya telah mencuba hampir semua seafood yang ada di situ.

1.30 petang :

Bergerak ke Green Growth Hall untuk diberi pendedahan mengenai teknologi hijau di Korea. Di sini kami mendapat banyak pengetahuan baru dan dapat melihat bagaimana usaha-usaha pembaikan alam sekitar dilaksanakan di Korea. Korea Selatan telah menetapkan bahawa 2% daripada KDNK negara mereka digunakan untuk pembangunan teknologi hijau.

4.00 petang :

sampai ke destinasi seterusnya, iaitu Korea National Museum. Sesampainya di sana, kami telah diberi penerangan video mengenai sejarah tulisan korea,iaitu “Hangul”. Manuskrip bertulis dalam bahasa korea iaitu “Tipikana Koreana” merupakan antara manuskrip paling lengkap di dunia, telah dicipta oleh King Saejong The Great. Selepas itu, satu demonstrasi mengenai bagaimana orang muda bertatasusila dengan golongan lebih tua telah dipertontonkan dan dipraktikkan oleh kami selepas itu. Kemudia, kami telah diberi peluang untuk mencuba pakain tradisi Korea, iaitu “Hanguk”. Selesai melaram dengan pakaian tradisi Korea, kami telah diberi peluang meneroka sendiri kawasan muzium Korea.

6.30 petang:

makan malam di sawole boriba,antara restoran ikan bakar yang terbaik di seoul. Ia terletak di kawasan MyongDong Street. Kawasan downtown di Seoul sangat meriah pada waktu malam dengan lampu-lampu kedai yang berwarna warni. Seelsai makan malam, kami dibawa berjalan di tepi sungai Cheonggyecheon yang terletak di tengah-tengah kota metropolitan Seoul. Pemandangan di situ sangat indah dan saya tabik dengan kemampuan pentadbiran mereka dalam menjaga kebersihan sungai tersebut. Ramai juga manusia yang bersiar-siar di situ pada waktu malam.

suasana downtown yang meriah
Pemandangan sungai pada waktu malam

9.00 malam :

pertemuan dengan ikhwah ISMA Korea, yang juga merupakan senior zaman menengah rendah, iaitu Saufi Khusairi. Banyak perkara yang kami borak kerana sudah 5 tahun tak berjumpa. Beliau kini merupakan pelajar di SungDae university,Suwon. Kami menghabiskan masa di Cafe Nescafe (di Malaysia belum ada lagi rasanya) dan di Masjid Seoul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s