Travelog Korea : Day 4

830 pagi :

Selesai sarapan, kami terus menaiki bas untuk menuju ke bandar Suwon. Di Suwon, kami telah mengadakan lawatan rasmi ke Suwon Youth  Center. Di Korea, terdapat berpuluh pusat belia tetapi pusat belia yang terbesar terletak di Suwon. Pusat belia di sini memang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti pusat media, kolam renang, gelanggang permainan dan bermacam lagi. Salah seorang staf di situ juga fasih berbahasa Melayu kerana beliau pernah melanjutkan pelajaran di Indonesia.

12.00 tengah hari :

meneruskan perjalanan dari Suwon ke Bandar Gyeoungju. Bandar Gyeoungju ini terkenal dengan jolokan “museum without roof” kerana ia merupakan bandar paling bersejarah di Korea, umpama seperti Melaka di Malaysia. Sepanjang perjalanan, saya amat tertarik dengan pemandangan sekeliling, terutamanya di kawasan sawah padi mereka. Masyarakat Korea hatta walau petani sekali pun amat maju dari segi teknologi mereka. Sepanjang perjalanan ke Gyeoungju, pemandangan seperti gambar di bawah adalah satu kebiasaan.

Pemandangan dalam perjalanan ke Gyeoungju. Jika diamati betul-betul. terdapat banyak rumah hijau dan panel solar yang dibina oleh petani di sini.

5 Petang :

Sampai ke Gyeoungju selepas perjalanan yang memakan masa 5 jam dari Seoul. Kebanyakan bangunan di sini dibina dengan corak tradisional. Kami terus bergerak ke lokasi pertama iaitu Chonmachong Royal Family Tomb. Di sini merupakan lokasi pengkebumian kerabat diraja Korea dari Dinasti Silla. Makam-makam di sini dina seperti sebuah bukit. Satu fakta yang menarik yang saya dapat ialah setiap pelajar sekolah di Korea diwajibkan untuk datang ke sini sekurang-kurangnya sekali sepanjang pembelajaran mereka di sekolah.

Gambar ini diambil di Menara Cheomseongdae. menurut riwayat menara ini dibina pada tahun 600 masihi. kegunaan menara ini adalah untuk melakukan pencerapan bintang.

8.00 malam:

Kami sampai ke tempat penginapan di Gyeoungju, iaitu hotel Hyundai. Sepanjang hidup, ini merupakan kali pertama saya menginap di Hotel 5 bintang. Kami dapat melihat pemandangan sebahagaian bandar Gyeoungju dan tasiknya dari balkoni bilik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s