Travelog Korea : day 6

930 pagi :

Selesai sarapan pagi di Hotel Hyundai, kami bergerak ke destinasi pertama untuk hari ini, iaitu Gyeoungju National Museum.  Muzium ini berusia kira-kira 90 tahun. Terdapat 4 dewan pameran di sini dan setiap satunya mempamerkan era-era yang berbeza. Kebudayaan Korea banyak dipengaruhi oleh fahaman Buddha dan Confucius, terutamanya ketika zaman Dinasti Silla. Terdapat banyak patung-patung buddha bersaiz besar yang dipamerkan di sini.

Gyeongju National Museum. Credit to Liew Chin Chooi
Divine Bell . Ia telah dikorek dari dasar laut pada tahun 70an

 

1.00 Petang :

Selesai makan tengah hari, kami dibawa ke Seokguram Grotto. Ia adalah antara kuil tertua di Korea, yang menempatkan arca Buddha yang menghadap ke laut. Kuil ini juga merupakan tapak warisan Unesco. Untuk ke puncak, kami perlu mendaki sedikit sebelum boleh melihat arca tersebut. Pemandangannya memang cantik kerana saya dapat melihat seluruh kawasan Gyeoungju dari situ

Kemudian, kami dibawa ke Bulguksa Temple. Bulguksa Temple telah dibina pada tahun 528 Masihi dan merupakan salah satu dari 7 Korean National Treasures. Ia telah diwartakan sebagai tapak warisan UNESCO pada tahun 1995. Selesai lawatan ke dua tempat tersebut, kami dibawa ke sebuah shopping complex untuk makan malam.

 

 

9.00 malam.

Bersiar-siar di sekitar kawasan kompleks hotel. terdapat 5 hotel yang berdekatan dengan hotel saya. Di hadapan hotel terdapat tasik yang luas dilindungi dengan bukit bukau. Suasana nyaman dan menenangkan.

Suasana malam di sekitar Hotel. Credit to L.C.Chooi
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s