Travelog Korea : day 8

9.00 am :

Sarapan. Hari ni akan jadi hari paling sibuk. Memang akan pusing Seoul sungguh. Destinasi pertama ialah Digital Pavilion IT  Center. Dari nama pun dah tahu ni mesti tempat canggih. Mula-mula ingatkan macam gedung barangan IT, rupanya macam bangunan exhibition, yang tunjuk semua teknologi terbaru Korea, dari A sampai Z. Terpegun juga sebenarnya dengan ciptaan2 yang ada. Sempat jadi kanak-kanak balik bila cuba semua teknologi yang ada di situ.

Digital IT Pavillion Center

 

Benda ni macam alat muzik virtual. Tak tahu nak ulas macam mana sebab canggih sangat. Haha

 

11.00 a.m :

Seoul World Cup Stadium. Stadium Kebanggaan Rakyat Korea. Teruja nak masuk. Mula-mula masuk Muzium Piala Dunia 2002. Di sini semua memori piala dunia diabadikan, dari sejarah bola sepak Korea(yang pada 70an sama kuat dengan Malaysia) kepada kenangan piala dunia 2002 di mana mereka telah sampai ke separuh akhir. Kemudian kami dibawa ke padang. Merasa la pijak padang dia. Dan kami juga telah menjadi orang awam pertama yang dapat akses ke bilik VIP! Memang terbaik. Habis jelajah stadium, kami dibawa makan tengah hari di medan selera stadium yang terletak dalam stadium sendiri. Ini antara perkara yang boleh dicontohi oleh pentadbir sukan di Malaysia, di mana stadium tidak sahaja digunakan untuk tujuan sukan, malah untuk tujuan perniagaan seperti medan selera dan pusat beli belah.

Muzium stadium

 

Us =)

 

Berangan jadi Coach

2.00 pm:

Kami semua ke tempat pusat kitar semula” MAPO RESOURCE RECOVERY FACILITY”. Di tempat ini kami mendapat pendedahan maklumat tentang informasi kitar semula. Kawasan di pusat ini begitu luas dan besar. Alhamdulillah kami semua diberi kesempatan untuk melalui satu persatu proses bagaimana mereka membuat proses kitar semula. Seperti yang saya  kata sebelum ini, usaha Korea dalam mempromosikan persekitaran hijau memang sangat hebat.

Bayangkan, pada tahun 1993, kawasan ini adalah pulau pembuangan sampah yang bertimbun.
2012, kawasan ini adalah taman hijau yang dihuni ramai manusia dan hidupan lain

 

3.30 pm :

Ke “World Cup Park”. Taman ini dibina sempena memperingati Piala Dunia 2002. Dahulunya tempat ini ialah kawasan pelupusan sampah sebanyak 15 juta tan. Jika tak tahu sejarah tempat ini pasti tak sangka kawasan secantik ini ialah bekas tempat pelupusan sampah.

5.00 pm :

National Council Of Youth Organization building. Pertemuan dengan pengarah bahagian belia Korea. Sesi penerangan dan Q&A. Selepas itu, kami dibawa ke Farewell Dinner. Sekali lagi makanan terbaik untuk kami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s