From Medina to Mecca : Part 1

Bismillah,

Entry kali ni sebenarnya dah lama tangguh, disebabkan macam-macam sebab. Sekarang baru rasa lapang nak menulis, nak pulak sekarang ni 10 Zulhijjah, Raya Haji. Jadi memang timing dah cun.

Alhamdulillah thummal hamdulillah, pada bulan Jun lepas, saya dan keluarga telah dipilih oleh Allah S.W.T untuk menjadi tetamunya. Sebenarnya perancangan nak ke tanah suci memang dah lama, dari tahun lepas lagi tetapi disebabkan kekangan visa, makanya terpaksa ditangguhkan. Manusia merancang, Allah merancang, dan Allah adalah sebaik-baik perancang . Dengan menggunakan perkhidmatan agensi Punsu Travel, kami sekeluarga berangkat ke Jeddah dengan menaiki penerbangan Yaman Air. Transit sebanyak 2 kali iaitu di Dubai dan Sana’a , Yaman. Jumlah masa yang diambil untuk sampai ke Jeddah ialah kira-kira 12 jam. Kami mendarat di sana kira-kira jam 5 pagi waktu Arab saudi. Usai solat subuh di kawasan bagasi, kami bergerak keluar dari airport menuju ke arah bas yang sedang menunggu di luar untuk membawa kami ke kota bercahaya,Madinah Al Munawwarah. Bunga dalam hati semakin mekar.

Sebelum berlepas

Perjalanan ke Madinah memakan masa 5 jam. Waktu mula-mula naik bas, tengok dari luaran macam bas di Malaysia tahun 90 an. Jadi hati dah redha kalau tak ada aircond ataupun seat rosak. Tapi Alhamdulillah rupa-rupanya selesa juga. Malah aircond nya sejuk sangat sampai berkalih tempat duduk. Walaupun perjalanan adalah selama 5 jam , tapi saya hanya tidur selama sejam. Biasanya naik bas di Malaysia kalau 5 jam maknanya 4 jam akan tidur. Ini semua kerana rasa teruja dapat menjejak kaki ke luar negara buat pertama kali, ke tanah suci pula tu. Mata tak lekang melihat ke luar tingkap menikmati pemandangan sepanjang perjalanan.

Ketika bas mula memasuki Kota Madinah dan menghampiri Masjid Nabawi, ada suatu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata menyusup ke dalam jiwa. Bait-bait lagu Law Kana Bainana mula terngiang-ngiang. Rasa sebak pun ada. waktu kami sampai ketika itu ilah jam 12 tengah hari, dan sekalian manusia sudah mula berpusu-pusu ke masjid Nabawi untuk solat Jumaat. Selesai check in di hotel, kami terus bergerak ke Masjid Nabawi. Rasa macam nak berlari. tapi ditahan-tahan perasaan tu. Mujur hotel pun cuma 100 meter dari masjid. Melangkah saja ke dalam kawasan Masjid Nabawi, tiada kata-kata yang diucapkan melainkan puji-pujian ke atas yang maha Esa atas rezeki yang tidak ternilai ini. Masjid Nabawi memang sangat padat ketika itu. Alhamdulillah ada ruang kecil untuk saya di sebelah rak kasut. Maka ditulah tempat saya menunaikan solat di Masjid Nabawi buat pertama kalinya.

Bersama keluarga di hadapan masjid Nabawi

Selesai solat jumaat, saya cuba untuk memasuki Raudhah, tetapi keadaan yang sangat sesak membuatkan saya menukar fikiran untuk datang pada waktu selepas asar. saya bergegas pulang ke hotel untuk makan tengah hari. Rupa-rupanya baru saya tahu bahawa sepanjang keberadaan kami di tanah suci, menunya semua adalah mengikut citarasa Nusantara. Tukang masak merupakan warga Indonesia yang menetap di Arab saudi. Selesai makan, jemaah dilepaskan untuk balik ke bilik masing-masing untuk berehat. Tiada program spesifik yang dirancang untuk hari pertama di Madinah. Jadi kami menghabiskan masa di masjid untuk memanfaatkan peluang sepenuhnya di berada  di tanah suci. Alhamdulillah saya berpeluang memasuki kawasan Raudhah walaupun bersesak-sesak.

Masjid Nabawi pada waktu malam

Hari kedua dimulai sewal jam 2.45 pagi kerana subuh di madinah adalah jam 4 pagi. Ketika sampai di masjid kira-kira jam 3 pagi, azan sudah berkumandang. Pada mulanya rasa pelik tetapi setelah bertanya kepada seorang jemaah dari Indonesia barulah saya tahu bahawa sejam sebelum subuh akan ada azan sebagai tanda. Rasa nikmat yang mengasyikkan bila mendengar suara imam membaca ayat-ayat suci Al Quran. Usai subuh, saya terus bergegas ke perkuburan Baqi’ di sebelah kiri masjid. Di situ saya dapat melihat perkuburan para sahabat yang telah berjuang bersama Rasulullah S.A.W  hingga ke nafas yang terakhir. Saya juga bertuah dapat melihat pengkebumian secara “live” di situ. Sebenarnya setiap kali lepas solat fardhu di Madinah dan Mekah akan diikuti dengan solat jenazah.

Perkuburan Baqi’

Selepas sarapan, kami telah dibawa menziarahi tempat-tempat penting di sekitar Madinah. Antaranya ialah masjid Quba’, Ladang kurma, Jabal Uhud dan pasar. Mutawwif kami pada hari itu yang merupakan warga indonesia memang pandai bercerita dan menarik perhatian jemaah. Lagu Talaal Badru yang dinyanyikannya semasa dalam bas benar-benar membekas ke dalam hati. Perjalanan menjadi semakin bermakna bila kita dapat memahami sirah yang dilakar oleh nabi junjungan kita semasa di Madinah. Sedikit masalah berlaku ketika di Masjid Quba’ di mana ibu saya telah tidak dapat dikesan. Mujur akhirnya dapat juga dijumpai setelah proses mencari selama 30 minit. Bas juga sekadar melalui Jabal Uhud dan tidak berhenti kerana keadaan sesak.

Di hadapan Masjid Quba’

Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Disebabkan tidak mahu menyesal di kemudian hari , saya memberanikan diri pada waktu petang selepas asar bergerak ke Jabal Uhud secara solo tanpa ditemani jemaah lain. Walaupun tidak pandai berbahasa arab, saya bulatkan hati untuk menawan puncak Bukit Pemanah pada petang itu. Alhamdulillah saya berjaya mendapatkan seorang driver lori pikap untuk membawa saya ke sana dengan bayaran 20 riyal. Dan pada petang itu, hajat saya tercapai.

Puncak Bukit pemanah

Pada hari ketiga yang juga merupakan hari terakhir di Madinah, tiada aktiviti khusus buat ahli jemaah tetapi saya memberanikan diri beserta seorang ahli jemaah yang lain berjalan kaki sekitar hotel dan kawasan sekeliling. Kami berkesempatan untuk melawat Masjid Bilal Bin Rabah dan kedai-kedai di situ. Peristiwa yang saya tidak dapat lupakan ialah ditahan oleh polis Arab Saudi kerana memakai baju yang tertulis slogan Ikhwanul Muslimin. Mujur saya dilepaskan. Mungkin kerana mereka lihat saya tidak tahu berbahasa Arab dan menganggap saya memakai baju tersebut secara suka-suka.

Di hadapan Masjid Bilal. Baju merah inilah yang mebuatkan saya ditahan oleh polis Arab Saudi

Pada jam 4 petang kami telah bertolak ke Mekah untuk meneruskan ibadah umrah yang ditunggu-tunggu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s