Road To Gaza : The Departure & Arrival

Road to gaza

Hari yang ditunggu telah tiba. 5/12/12. Setelah menyelesaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar di MMU, iaitu menjawab soalan peperiksaan Electronic Business pada jam 2.30-3.30pm, maka perjalanan ke Gaza dimulakan dengan iringan doa rakan-rakan yang berkumpul di rumah. Kira-kira jam 4.20 petang, kereta Persona milik abang Nazeri telah meluncur laju membelah lebuhraya PLUS untuk menghantar saya ke KLIA untuk satu misi besar, iaitu menyertai Misi Solidariti Gaza 2012 anjuran Aman Palestin.

Sesampai sahaja kami di pintu 6 KLIA, ramai ahli delegasi yang lain telah berkumpul  bersama ahli keluarga dan rakan taulan yang ingin bersama-sama menjadi sebahagian daripada misi besar ini. Para peserta dikehendaki untuk mendaftar nama dan kemudian mendapatkan barang-barang Aman Palestin seperti “tagging” beg dan vest Aman Palestin untuk diapakai ketika berada di Gaza. Peserta kali ini dibahagi kepada 2 trip iaitu jam 8 malam dengan Etihad Airways dan jam 10 malam dengan Egypt Air dan saya telah diletakkan dalam penerbangan yang pertama. Sebelum masuk ke dalam kapal terbang, saya telah diberikan nasihat yang berguna oleh ibu bapa dan OP-OP yang telah banyak membantu saya menyertai misi ini iaitu OP Saharudin dan OP Zenko. Kata-kata semangat dari rakan-rakan PEMBINA dan ISMA  membuatkan hati semakin berkobar-kobar. Kira-kira jam 9 malam, kapal terbang yang saya naiki telah berlepas ke menuju ke Abu Dhabi untuk transit ke Kaherah.

Kira-kira jam 12 malam waktu tempatan pesawat kami telah selamat mendarat di Abu Dhabi untuk transit ke Kaherah. Kami terpaksa bergegas terus ke pintu 15 kerana penerbangan ke Kaherah telahpun membuat panggilan akhir untuk penumpang. Tetapi apa yang sempat saya lihat ialah lapangan terbang Abu Dhabi mempunyai seni bina yang menarik, menjadikannya lapangan terbang terbaik di timur tengah.  Tepat jam 12.45 tengah malam pesawat Etihad Airways telah berlepas membelah awan menuju ke bumi kinanah, Mesir.

Kami tiba di Kaherah jam 4 pagi waktu tempatan. Sementara menunggu trip ke 2 yang akan sampai sedikit lewat daripada kami, para paserta misi telah menunaikan solat dan berehat di terminal. Rupa-rupanya terdapat 2 terminal di sini, terminal lama untuk penerbangan syarikat luar negara, manakala terminal baru khas untuk syarikat penerbangan kebangsaan Mesir, Egypt Air. Semasa waktu subuh, ahli-ahli ISMA Mesir telah datang ke terminal menyambut delegasi daripada Malaysia sambil menghantar 4 orang ahli mereka yang akan turut serta menyertai misi ini. Saya sempat bersua dengan 2 orang rakan lama, iaitu Nawfal Ahmad dan Hamzah Ahmad. Nawfal merupakan bekas rakan usrah saya semasa di MMU Cyberjaya dan kini dia melanjutkan pelajaran dalam bidang Syariah di Universiti Al Azhar.

 Apabila jam menunjukkan pukul 8 pagi, kami telah bertolak dari Kaherah menuju ke destinasi utama, Gaza. Antara tempat yang kami lalui sepanjang perjalanan ialah Ismailiyah, Semenanjung Sinai, dan  bandar pelancongan Aris. Kami juga melihat pemandangan terusan Suez yang terkenal itu. Semenanjung Sinai pernah dirampas oleh Israel pada tahun 1967 sebelum ditawan semula oleh Mesir pada tahun 1973. Kami tiba di sempadan Rafah pada jam 4 petang. Di sini merupakan tempat paling genting dalam menentukan sama ada kami dibenarkan masuk atau tidak ke Palestin. Kami diberitahu proses imigresen di sini boleh memakan masa 3 ke 4 jam, bergantung kepada “mood” pegawai di situ. Namun begitu, Alhamdulillah berkat doa para peserta proses tersebut hanya memakan masa satu jam. Aktivis Aman Palestin yang pernah ke Gaza sebelum ini pun terkejut dengan proses yang sangat lancar itu. Selepas 15 minit perjalanan dari pintu sempadan ke pejabat imigresen Palestin, kami telah disambut dengan pelukan erat dari warga Gaza. Setiap peserta lelaki telah dipeluk oleh mereka. Benarlah kata-kata bahawa orang Arab ini sangat mesra dengan saudara mereka. Menteri Kemasyarakatan Gaza  telah memberi ucapan alu-aluan dan terima kasih kepada kami yang sanggup dating meredah beribu batu menuju ke Gaza demi berjumpa dengan saudara Palestin. Di situ kami berpeluang melihat sendiri rangka kereta Hasan Al jabary, ketua Briged Al Qassam yang telah syahid dibom oleh Israel dan juga bom-bom yang tidak meletup semasa Operation Cloud Pillar baru-baru ini.

Semangat peserta semakin berkobar-kobar apabila melihat kesan-kesan serangan sepanjang perjalanan dari sempadan Rafah ke Gaza City. Suasana malam di Gaza city meriah dengan perarakan kecil dan tayangan video lcd di tepi-tepi jalan. Lagu2 yang dimainkan di corong radio juga penuh dengan semangat. Kami telah diberikan penginapan di Commodore Hotel, Gaza. Hari esok menantikan pengembaraan yang lebih bermakna untuk kami.

Advertisements

One thought on “Road To Gaza : The Departure & Arrival

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s