XPDC Chemerong Berembun Langsir (CBL) 2015

XPDC CBL 22-24 Jun 2015 merupakan aktiviti outdoor terakhir sebelum Ramadhan tahun ini menjengah. Aku memang berazam untuk daki satu lagi gunung sebelum puasa, sebab masa puasa memang akan gantung boot dan fokus kepada aktiviti yang lebih sesuai dengan mood Ramadhan. Maka aku pun sibuk men”scroll” group2 FB hiking yang aku join untuk cari event pada minggu terakhir sebelum puasa. Akhirnya dapat juga sangkut satu satu event bila ada seorang bro pm di fb pasal event ni.

Setelah communicate dengan organizer Outerrange Adventure (ORA) melalui instagram dan whatsapp, maka pengeras sebanyak RM190 diberi untuk confirm kan kehadiran. Bayaran ni termasuk makan minum, guide, permit, fly & groundsheet,absailing dan transport pergi balik. Pergi ke trip ni memang aci redah sebab tak kenal sesiapa pun. Janji boleh panjat gunung. hehe. Lagipun CBL memang ada dalam wishlist tahun ni disebabkan gambar-gambar air terjun yang orang post di instagram sangatlah mengundang.

21 Jun 2015 (Khamis)
11.00 pm – Menunggu Yazid, ketua XPDC di LRT Gombak. Tumpang kereta dia.
11.30 am – Berkonvoi ke Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu.

22 Jun 2015 (Jumaat)
1.30 am – Singgah mengeteh di R&R Temerloh.

5.30 am – Sampai di Masjid Bandar Al-Muktafi Billah Shah

6.00 am – Solat subuh.

7.00 am – Sarapan di satu gerai makan berdekatan.

8.00 am – Bertolak ke  Hutan Lipur Chemerong.

9.00 am – Taklimat ringkas, pembahagian ration, repack barang, stretching & doa.

9.45 am – Pendakian bermula.

11.00 am – Tiba di Bukit Taubat. Namanya dah bagi satu petanda. Kecuraman dalam 75 darjah. Antara bahagian paling susah dalam pendakian. memang boleh buat orang taubat dari datang.

1.00 pm – Tiba di Kem Balak. Solat jamak zuhur & asar. Makan tengah hari di sini.

2.00 pm – Bergerak ke Kem  Y.

3.30 pm – Sampai ke Kem Y. Rehat kira-kira 15 minit. Terus bergerak ke puncak Gunung Berembun. Merentasi Taman Bonzai.

5.25 pm – Tiba di puncak Gunung Berembun. Di puncak memang tiada view, cuma yang ada adalah papan tanda

5.55 pm – Bergerak ke Lata Langsir, tempat perkhemahan. Pemandangan sepanjang perjalanan sangatlah cantik. Sungai jernih sampai nampak dasar.

6.40 pm – Sampai ke tapak perkhemahan. Hujan mulai turun. Terus set-up khemah. Hujan terus turun sehingga jam 8 malam.

8.30 malam – dinner dan borak-borak dengan fly-mates yang memang satu geng dari sekolah. Dari Perlis datang nak join trip.

Repack barang untuk agihan ration sebelum mula xpdc
Repack barang untuk agihan ration sebelum mula xpdc
Peta Laluan
Pacak yang membuatkan orang taubat
Pacak yang membuatkan orang taubat
Lunch di Kem Balak
Lunch di Kem Balak
Rupa bentuk trek laluan
Rupa bentuk trek laluan
Muka-muka teman se-khemah. Masa ni tak tahu pun akan stay dalam khemah yang sama
Muka-muka teman se-khemah. Masa ni tak tahu pun akan stay dalam khemah yang sama

20150612_171629

Muka pancit di Taman Bonzai
Muka pancit di Taman Bonzai
Puncak Berembun
Puncak Berembun

23 Jun 2015 (Sabtu)

Full day main air. Bangun pagi, solat subuh, layan sunrise. View pagi ni sumpah cantik. Gunung depan mata seolah diselaputi lautan awan. Tak nampak daratan. Breakfast, lepas tu mandi ke Jeram Lesung, 5 minit dari campsite. Memang sakan lah main air. Dalam jam 11, layan absailing di air terjun Lata Langsir, depan campsite. Ini kelebihan ORA berbanding organizer lain. First time absailing dekat air terjun yang tinggi. Menggeletar jugak kaki bro.

Selamat pagi =)
Selamat pagi =)

Tak lama lepas maghrib masuk , hujan mula turun. Malam menjadi sangat panjang untuk aku. Dah la tak bawa sleeping bag & sleeping mat. Menggigil kesejukan malam tu sampailah keesokan paginya. Mujur air tak naik masuk khemah.

Keadaan dalam khemah waktu malam. Sejuk ohh dekat luar
Keadaan dalam khemah waktu malam. Sejuk ohh dekat luar

24 Jun 2015 (Ahad)
6.30 am – Solat subuh, lepas tu layan sunrise. Awan kurang tebal hari ni. Tak seperti semalam.
8.00 am – Sarapan dan kemas campsite
9.00 am – Bergerak menuju Sungai Bangang.ikut trek short cut tanpa perlu melalui G.Berembun dan Taman Bonzai.
10.40 am – Tiba di Sungai  Balu (atau lebih dikenali sebagai Sg. Bangang). Sungainya kecik je tapi lubuknya dalam sesuai untuk tiruk.
11.15 pm – Sambung perjalanan … trek short cut ni akan jumpa semula trek antara Kem Y dan Kem Balak, jadi memang takkan jumpa Kem Y dah.
1.00 pm – Tiba di Kem Balak. Masak makan tengah hari dan berehat sebelum bergerak semula jam 2 petang
3.45 pm – Jumpa pokok Seraya Besar…ukur lilitnya kira-kira 5-6 pemeluk. Rehat sambil menunggu ahli xpdc yang di belakang. Jam 4.15 terus ke Air Terjun Chemerong
4.15 pm – Tiba di air terjun Chemerong. Terpegun dengan keindahan ciptaan Tuhan. Air terjun Chemerong merupakan antara air terjun tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 300 meter. Tangkap gambar puas2 dekat sini. Terjun Tiruk pun mantap.
6.00 pm – Akhirnya selamat tiba di ‘starting point’ Hutan Lipur Chemerong. Bersihkan diri, solat jamak Zuhur & asar’.
8.00 pm – Bertolak ke KL. Berhenti makan di Temerloh. Alhamdulillah ada yang murah hati belanja ikan patin. hehe
12.30 am – Tiba di KL, bersurai.

Misi Terjah Gunung Irau dan lepak santai Cameron Highlands

Gunung Irau merupakan antara gunung yang ada dalam bucketlist aku untuk ditawan sejak tahun lepas. Ini semua gara-gara group facebook hiking yang tak henti-henti post gambar Mossy Forest yang sangatlah cantik, semacam dalam filem Lord Of The Rings. Nak pergi New Zealand jauh kan, jadi antara alternatif yang ada ialah ke sinilah.Paling tak tahan bila siap ada pengantin boleh buat photoshoot wedding dekat Mossy Forest. Makin terbakar la rasa nak ke Irau ni.

Maka, hasil bacaan di blog dan facebook, pada malam 22 May 2014, aku dan kawan sekampung,Hakim bertolak ke Cameron Highlands. Plan asal ialah 4 orang, tapi macam biasa lah, 2 orang cancel last minute. Tapi disebabkan keinginan yang tak tertahan, maka rancangan tetap diteruskan. By hook or by crook, Irau mesti ku tawan. Perjalanan dengan kereta Viva Hakim sememangnya satu yang agak berisiko. Mana ada orang naik tempat tinggi naik Viva kan. Tapi disebabkan darah muda, maka semua tu ditolak tepi. Disebabkan kami berpandukan Waze, maka kami termasuk jalan Tapah-Cameron yang berbengkang-bengkok dan gelap. Seram jugaklah drive jalan tu malam-malam, dengan pokok tumbangnya, cerun nya. Akhinya dalam jam 12.30am, kami sampai ke Tanah Rata. Lega. Check in ke hotel dan late supper sebelum tidur. Hotel telah pun ditempah dari awal melalui laman web Agoda. Hanya RM 60 untuk satu malam. Jadi bila berkongsi berdua maka hanya RM30 satu malam. Ini 1st time sampai ke Cameron setelah 10 tahun.

Starting Point : Mossy Forest
Starting Point : Mossy Forest

Jadi pada pagi 23 May , aku dan Hakim bergerak ke starting point Mossy Forest. Perjalanan mengambil masa 40 minit dari Tanah Rata, bergantung kepada kereta apa yang anda guna. Memang kerja gila guna Viva ni. Nak ke starting point Mossy Forest tu jalan agak curam, jadi memang memang perah habis kereta Viva tu. Nak ke starting point Mossy Forest boleh guna Google Maps. Sesampainya kami di entrance Mossy Forest, rupanya banyak juga orang parking di situ. Tapi kebanyakan kereta yang ada power lah. haha. 4WD dan lain-lain. Ada beberapa kumpulan berkumpul di wakaf. Mungkin kerana nak menunggu hujan renyai yang turun dari malam tadi berhenti. Dah sampai dah kan, jadi tak kan tak nak naik pula. Jadi misi pendakian pun bermula jam 9.15 pagi.

AMBA0271

AMBA0287

Sepanjang pendakian, kami memang disajikan dengan pemandangan yang tersangatlah indah. Memang betullah orang kata, macam dalam filem Lord Of The Rings. Terasa jadi macam Frodo yang nak naik ke puncak gunung untuk campak cincin. hehe. Jalan sedikit ambil gambar. Pokoknya memang lain dari yang lain. Kawasan yang sentiasa lembab dan pokok-pokok berlumut membuatkan hutan ini sangat-sangat unik. Cuma trek laluan memang sangat berlumpur. Kalau datang masa hujung minggu, memang penuh trek laluan Gunung Irau dengan manusia. Susah nak sesat kalau datang masa begini walaupun tiada guide(bukan bermakna aku galakkan redah naik gunung tanpa guide. Kalau tak yakin, lebih baik upah guide). Mungkin masing-masing nak merasa melihat keindahan alam ciptaan Tuhan. Disebabkan kami berdua, jadi kerja kami adalah memotong setiap group hikers yang mendaki. haha. Itulah kelebihan bergerak dalam kumpulan kecil.

Anak Irau. 6666 Feet
Anak Irau. 6666 Feet

Kami sampai ke Anak Irau kira-kira jam 10.50 pagi. Anak Irau biasanya merupakan tempat berehat para pendaki sebelum final push untuk ke puncak. Tingginya adalah 6,666 kaki. Cantik je nombor. Rehat dalam 10 minit sebelum menyambung pendakian ke puncak. Kami tiba ke puncak jam 11.45 pagi.

photo_2015-05-30_21-40-54

11351410_10153381635764656_5192574670870559026_n
Terjumpa staf TM semasa pendakian. Terus jadi geng

Ketika kami tiba di puncak , masih belum ramai pendaki yang sampai. Jadi kawasan agak lapang dan tidak padat. Jadi masa itulah ambil peluang untuk bergambar puas-puas. View dari puncak juga cantik, berlatarkan ladang teh dan gunung-gunung lain. Kami makan tengah hari berbekalkan roti gardenia dan tuna. Niat nak memasak di puncak, tapi memikirkan ketiadaan waterpoint sepanjang pendakian, membuatkan aku membatalkan niat tersebut.

Puncak Irau : Conquered !
Puncak Irau : Conquered !
Keadaan di puncak
Keadaan di puncak

Jam 1 petang, kami memulakan perjalanan menuruni Gunung Irau. Otot-otot dah mula terasa tegangnya. Lutut pun mula goyang. Tetapi disebabkan suasana yang nyaman, penat tak begitu terasa. Kami sampai ke starting point Mossy Forest jam 3.30 petang. Sepanjang perjalanan naik dan turun, aku dapatlah berkenalan dengan pendaki-pendaki lain. Yang paling lucu, rupanya ada staf TM juga yang buat trip ke sini. Setelah siap membersihkan diri menggunakan suratkhabar lama (di starting point tiada sumber air) , Aku dan Hakim bergerak pulang ke hotel tempat kami menginap untuk berehat.

Muka kepenatan
Muka kepenatan tapi puasss
Lumpur yang melekat
Lumpur yang melekat

Selepas Isya’, kami bergerak keluar dari hotel untuk ke Pasar Malam Brinchang. Suasana pasar malam memang meriah, terutamanya pada waktu hujung minggu. Kalau rasa malas nak ke strawberry farm, bolehlah beli sayur dan buah buahan segar dari sini. Personal favourite aku bila ke Cameron ni ialah jambu epal. Tempat lain memang tak jumpa. Satu lagi kebetulan yang lucu, boleh pula terserempak dengan abang satu office dekat pasar malam ni. Kecilnyalah dunia ni.

Abang satu office
Abang satu office

Keesokan pagi , sewaktu check timeline twitter, aku terperasan yang kawan satu course waktu MMU, Aizad Ali, check in dekat hotel sebelah hotel aku. Satu lagi kebetulan yang lucu. Maka pada pagi itupun kami sarapan bersama dengan kawan-kawan dia yang datang daripada Germany. Usai sarapan, aku dan Hakim bergerak ke Ladang Teh Sungai Palas. Tak sah lah kalau pergi Cameron tak minum teh kan. Jarak dari Tanah Rata untuk ke Ladang Teh Sungai Palas tidaklah jauh, tetapi disebabkan hari Ahad, maka trafik sangatlah perlahan untuk sampai ke sana. Memang ramai pengunjung datang ke Cameron pada hujung minggu walaupun ramai yang kata Cameron dah tak sejuk macam dulu. Entahlah. Pada aku sebenarnya banyak lagi tempat menarik di Cameron untuk diteroka, terutamanya tarikan alam semulajadi.

Breakfast dengan kawan lama
Breakfast dengan kawan lama
Panorama menuju ladang teh
Panorama menuju ladang teh

2015 - 4

Ladang Teh Sungai Palas
Ladang Teh Sungai Palas

Sebenarnya dah lama teringin nak minum teh, dekat ladang teh. Akhirnya dapat juga cross satu benda daripada bucketlist. Nak beli teh ni pun beratur panjang, jadi kalau datang dengan group, baiklah cop tempat dan hantar seorang beratur. Perasaan minum teh berlatar belakangkan ladang teh, fuhh. Inilah baru betul, terbaik dari ladang.

Jemput minum ya :D
Jemput minum ya 😀

Selesai minum teh, kami pun bergerak pulang ke Kuala Lumpur kira-kira jam 2 petang. Disebabkan trauma lalu Jalan Tapah masih tak tak hilang, maka kami pilih jalan jauh iaitu melalui Simpang Pulai. Walaupun jauh sedikit, tetapi jalannya lebih lancar dan santai. Kami tiba di KL jam 6 petang. Maka selesailah misi kali ini alhamdulillah 😀

Ramadhan 1436 Hijrah

Alhamdulillah, Ramadhan datang lagi menyapa hidup. Tahun ini merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai warga buruh atau nama glamournya, orang bekerjaya. Pejam celik 6 bulan sudah berkhidmat di menara rebung ni, sebagai membalas budi entiti yang dah menanggung pengajian aku selama 4 tahun di MMU.  Banyak yang nak ditulis sepanjang 6 bulan ni, tapi tak terkeluar. Life has been a roller coaster.

Lain rasanya bila memasuki Ramadhan kali ni. Rasa semacam ada tanggungjawab lebih (ni belum berdua lagi. lol) . Waktu sebegini, kalau memang hidup mengikut arus, memang akan hanyut. Kalau dibanding zaman belajar, suasana Ramadhan sudah tentu lebih meriah. Terawih, tilawah pun boleh jadi berat sekarang, padahal zaman belajar memang berlumba sebab ada kumpulan dan event yang yang jadi catalyst. Nak tak nak, inilah realiti kehidupan. Hanya yang kuat akan terus bertahan

Moga Ramadhan kali ini penuh makna.

titik perubahan