XPDC Semeru Bromo 2015 : Ranu Kumbolo – Bromo – Bandung

Kami meninggalkan ranu Kumbolo dengan hati yang berat pada pagi itu untuk meneruskan perjalanan pulang ke HomestayRanu Pane. Perjalanan mengambil masa kira-kira 3 jam. Sebaik sampai, kami terus berkemas dan bergerak menuju ke Kawasan tanah tinggi Bromo. Kami sampai agak lewat pada jam 7 petang dan kami menginap di sebuah chalet yang disediakan penganjur.

Pada jam 2 pagi, kami bergerak ke Gunung Penanjakan untuk misi mengejar Sunrise dengan kenderaan pacuan 4 roda. Boleh dikatakan kawasan ini sangat popular dan padat dengan pengunjung walaupun pada hari bekerja. Kopi panas terasa sungguh nikmat dalam keadaan yang sejuk disitu. Dari puncak Penanjakan, jelas kelihatan Gunung Bromo dan Gunung Semeru dari kejauhan.

DSC02851
Matahari terbit di ufuk timur
DSC02815
Indah 🙂
IMG_2055
Ramai betul orang.
IMG_2095
Port Rahsia untuk ambil gambar di Penanjakan. Tak ramai yang tahu spot ni 😛

Selesai menikmati sunrise di Penanjakan, kami bergerak dengan 4WD ke Pasir Berbisik dan Bromo. Di situ nanti akan ada option untuk menaiki kuda atau berjalan kaki ke Bromo , dengan jarak sekitar 700 meter.

IMG_2183
Pemandangan dari puncak Bromo. Leisure hike. Naik tangga je

Selesai bergambar, kami pun bergerak ke Bandar Surabaya dan bermalam di sana. Aktiviti malam, lepak makan ABC special Surabaya (esok semua sakit perut haha) dan singgah ke kedai outdoor. Outdoor gear di Indonesia memang lebih murah dengan brand yang trustworthy seperti Eiger dan Consina.

Last day in Surabaya, kami pun berpisah . Ada yang balik Malaysia, Amir Hamzah ke Jogja, manakali aku dan Idzham Ke bandung dengan menaiki keretapi selama 14 jam. Di Bandung, ada kenalan student Malaysia di sana yang menjadi host kami berdua.

IMG_2262
Lepak rumah student
IMG_2274
Toko Buku Palasari, Syurga pencari buku di Kota Bandung
IMG_2278
Toko Eiger terbesar di Indonesia terletak di Bandung

 

Sewaktu di Bandung , sebenarnya kami dah tak larat dah nak jalan2 sangat. Next time, letak gunung sebagai tentatif terakhir sebab impak pendakian mungkin menyebabkan anda tak begitu bertenaga untuk buat aktiviti lain selepas itu. 2 hari 1 malam di Bandung, dan akhirnya kami pulang ke Tanah air tercinta Malaysia.

Di bawah merupakan rangkuman perjalanan kami sepanjang di Indonesia :

Thanks !