Tabur Multipeak (Far East, Extreme, Extra)

November 10

Trip last minute ke Bukit Tabur untuk complete kan 3 lagi puncak yang berbaki. Sebelum ni dah jejak Tabur West & East. Plan asal nak ke Gunung Bunga Buah, Genting Highlands. Tapi disebabkan guider last minute tak available, maka plan terus berubah. Kebetulan ada orang up event di FB group HACAM, maka pada jam 12 tengah malam aku membuat keputusan untuk join event ni hasil ajakan Anwar geng MBC Ipoh.

Jam 8 pagi, kami dah terpacak depan Zoo Negara sambil menunggu si Anwar. Baru kami tahu rupanya ade 70 orang lagi yang join event anjuran si Suhaimi dari Komuniti Pendaki Malaysia. Sambung gerak ke Kampung Orang Asli Kemensah dan park kereta di situ.

Trail start dari parking terus memacak menuju ke  Bukit Batu Gajah (Tabur Extra). perjalanan dalam 1 jam 15 minit disebabkan si Suhaimi bawak 80 orang! bayangkanlah sesak dia macam mana. Tapi bagus si Suhaimi ni sempoi orangnya.

DCIM101GOPROG0862857.
Dah macam keretapi beraturnya
DCIM101GOPROG0872873.
Tabur Extra ! 

Selesai sesi bergambar dalam 20 minit, maka perjalanan di teruskan ke Tabur Extreme. Tak tahulah apa yang extremnya kan. dalam sejam lebih juga untuk sampai ke puncak. Ramai jugak orang, terutamanya pelajar UIA yang bakal bergraduasi. Semangat betul diorang naik bawak jubah konvo.

DCIM101GOPROGOPR2877.
Sampai sudahh
DCIM101GOPROGOPR2884.
Sisturrr2 dari UIAM bergambar konvo katanya

Masa nak turun dari Tabur extreme, hujan tiba-tiba turun beriringan dengan guruh yang berdentum. Cuak jugaklah jadinya. Mujur tak lama. Ada yang buat keputusan untuk patah balik dan tak habiskan sehingga Far East. Aku pun nyaris nak patah balik tapi si Anwar push jugak untuk habiskan. Aku pun layankan je lah. Masa ni dah jadi agak kelam kabut disebabkan banyak yang berpecah. Jadi yang masih tinggal bergerak dalam kumpulan2 kecil untuk ke Far east yang mengambil masa 1 jam lebih.

DCIM101GOPROGOPR2893.
Tabur Far East. Trans Tabur complete

Selepas Far east, aku ambil keputusan untuk turun melalui jalan kebun berbanding berpatah balik ikut jalan pergi. Masa tu dah memang malas gila sebab panas dan tak solat lagi. Jam pun dah pukul 3.30pm. Mujur ada beberapa peserta yang park kereta di jalan kebun jadi kami tumpang sahaja mereka ke Kampung Kemensah.

Overall, puas hati sebab dah singgah kelima-lima puncak yang ada di Permatang Kuarza Taman Melawati ni. Boleh dikatakan Tabur Far East adalah yang paling mudah, cuma kena berhati-hati dengan anjing yang menjaga kawasan kebun. Silap haribulan kena ngap haha.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s