Bukit Berekeh & Air terjun Sibilin

9-10 Januari 2016

Lepas Trip Kinabalu tempoh hari masa Krismas, maka aku pun buat comeback ke satu lagi tempat rare yang orang lain tak pernah sampai (ketika aktiviti ini berlangsung). Bukit Berekeh, merupakan satu lagi destinasi aktiviti mendaki yang baru sahaja dirintis. Waktu aku masuk ni, belum ada lagi trip komersial yang buat ke sini sebab yang tahu jalan ke sini hanyalah beberapa orang dan Uzair, kawan lama daripada aktiviti backpacking, adalah salah seorang yang tahu.

Day 1 :

Bergerak dari KL ke Ipoh dengan si Keme, member lama jugak yang kenal masa aktiviti Malaysian Backpackers Club di Ipoh. Terus shoot ke meeting point dan regroup dengan junior2 si Uzair dari UiTM Sri Iskandar. Air terjun Silibin ni pun boleh dikatakan air terjun yang rare juga di Ipoh. Memang tak ramai yang tahu dan as expected memang kami sahaja yang ada di situ walaupun pada hari Sabtu.

DCIM101GOPROGOPR3853.
waterfall 1
DCIM101GOPROGOPR3869.
waterfall 2

Puas mandi manda, kami bergerak ke rumah Uzair di Chemor. Rezeki malam tu ada BBQ dan dapat juga la kenal2 dengan adik-adik UiTM hehehe.

Jam 5.30 pagi, kami bergerak ke lokasi pendakian di Sg Siput. Memang terpencil habis kawasan ni. Line telefon pun takde. Start pendakian jam 7.30 pagi.

DCIM101GOPROG1613945.
1st peak of multiple peak

View dekat Bukit Berekeh ni memang cun, persis view Merbabu di Jogja. Cumanya bila dah terang tu memang direct sunlight ah takde tempat nak berteduh. Panas dia, ya Rabbi. Rasa macam kena panggang. Selesai pendakian, kami pergi berendam dekat air terjun yang aku dah tak ingat nama dekat area Meru. Yang ni ramai gak bangla tumpang sekaki. Aku pun mandi takat nak basah2 badan sebelum shoot KL. Malas nak sembang lebih, layan video lah okay kat bawah :

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s